ΘΕΜΑ
Το χλωριούχο νάτριο και διατροφή

Το χλωριούχο νάτριο και η διατροφή

Body
Το αλάτι παρόλο που μπορεί να είναι ευεργετικό για τον οργανισμό δεν πρέπει να γίνεται με υπερβολή η κατανάλωση του διότι προκαλεί διάφορες διαταραχές.

Το νάτριο είναι ένα στοιχείο που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παρασκευάσει μόνο του, αλλά είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, αυτό εξασφαλίζεται από τις ποσότητες χλωριούχου νατρίου, δηλαδή του αλατιού, που προσλαμβάνει ο άνθρωπος μέσω της διατροφής του.

Στις περισσότερες τροφές το αλάτι χρησιμοποιείται ως άρτυμα για να τις κάνει πιο γευστικές. Σε πολλές τροφές όμως το αλάτι περιέχεται από τη φύση τους και επομένως η περαιτέρω προσθήκη δεν είναι απαραίτητη.

  • Τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα ξερά όσπρια.

Ενώ,

  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τα λίπη, τα τυριά, τα επεξεργασμένα κρέατα και φυσικά τα παστά τρόφιμα.

Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι το NaCl χρησιμοποιείται από πολύ παλιά ως συντηρητικό πολλών τροφίμων όπως ψάρια, κρέας, ελιές, τυρί τουρσιά κ.α. τα οποία διατηρούνται επί μακρόν μέσα σε αλάτι. Τα τρόφιμα αυτά είναι τα λεγόμενα παστά και όπως αναμένεται έχουν υψηλή περιεκτικότητα NaCl. 

salted food
Παστά τρόφιμα
  1. Το χλωριούχο νάτριο μαζί με άλλα άλατα που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό ρυθμίζουν την ποσότητα νερού μέσα και έξω από τα κύτταρά.  Σε περίπτωση απώλειας νερού από εμετούς, διάρροια κτλ. ο γιατρός δίνει αγωγή με φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν χλωριούχο νάτριο για να μην πάθουμε αφυδάτωση. Σε κατάσταση καταστολής ή μετεγχειρητικά οι ασθενείς μένουν για πολλές μέρες χωρίς τροφή. Τα γεύματα αναπληρώνονται με διάλυμα γλυκόζης και φυσιολογικό ορό, που δεν είναι τίποτε άλλο από νερό και χλωριούχο νάτριο σε περιεκτικότητα 0,9 % w/(0,9 γραμμάρια χλωριούχου νατρίου στα 100 mL ορού). Είναι κατανοητό επομένως ότι αυτές είναι οι απολύτως απαραίτητες ουσίες που δεν πρέπει να λείψουν από τον οργανισμό.
  2. Ένας άλλος λόγος που κάνει το NaCl σημαντικό στον οργανισμό είναι ότι βοηθά στην έκκριση του γαστρικού υγρού στο στομάχι και άρα στην πέψη.

Προσοχή όμως! Το αλάτι είναι ευεργετικό για τον οργανισμό όταν δεν γίνεται η κατανάλωση με υπερβολή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πραγματικές καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αλάτι είναι λιγότερο από το 1/5 ενός κουταλιού του τσαγιού. Βέβαια στην πραγματικότητα η ημερήσια δοσολογία εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του κάθε ανθρώπου, το κλίμα και τις συνθήκες ζωής. Για την Ελλάδα συνήθως η κατανάλωση 2-3 γραμμαρίων καθημερινά θεωρείται αρκετή.

heart problems
Υπέρβαση στο αλάτι προκαλεί καρδιοαγγειακά προβλήματα

Σε γενικές γραμμές η υπέρβαση στο αλάτι προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας του καρδιοαγγειακού συστήματος, ευνοεί την υπέρταση, δηλαδή την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και προκαλεί διάφορες διαταραχές και βλάβες που πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτες.

Επομένως, είναι καλό να μην υπάρχει η αλατιέρα στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του φαγητού, αφού κατά μέσο όρο το 70% του αλατιού που λαμβάνεται περιέχεται στο ψωμί, στα τυριά, στα αλλαντικά, στους κύβους μαγειρικής και στα όσπρια. Έχει αποδειχθεί ότι σήμερα καταναλώνεται λιγότερο αλάτι απ' ό,τι στο παρελθόν, την εποχή που ήταν το κυριότερο συντηρητικό και υπήρχε άφθονο σε πολλές τροφές.