ΘΕΜΑ
Οι βάσεις στην καθημερινή ζωή

Οι βάσεις στην καθημερινή ζωή

Body
Καθαριστικά, οδοντόπαστες, φάρμακα, οικοδομικά υλικά και άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας μας περιέχουν βάσεις.

Οι βάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως ως καθαριστικά για το σπίτι, τόσο για τα δάπεδα, τις οικιακές συσκευές και τον υπόλοιπο οικιακό εξοπλισμό όσο και για τον καθαρισμό των ρούχων.

  • Τα ηπιότερα καθαριστικά περιέχουν αμμωνία,  γι΄αυτό και τα περισσότερα καθαριστικά τζαμιών έχουν έντονη την χαρακτηριστική μυρωδιά της αμμωνίας.
  • Τα ισχυρότερα καθαριστικά περιέχουν καυστικό νάτριο. Τα αποφρακτικά προϊόντα που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για το ξεβούλωμα του νεροχύτη και της αποχέτευσης περιέχουν καυστικό νάτριο.

Οι οδοντόπαστες οφείλουν την "αντιβακτηριδιακή" δράση τους στις βάσεις που περιέχουν. Οι βάσεις εξουδετερώνουν τα οξέα του στόματος τα οποία όσο παραμένουν στο στόμα, τόσο ευνοούν την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν τερηδόνα στα δόντια και κακοσμία.

toothpaste
Οι οδοντόπαστες περιέχουν βάσεις

Το υδροξείδιο του μαγνησίου (Mg(OH)2) χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική βιομηχανία ως βασικό συστατικό αντιόξινων φαρμάκων για τις ξινίλες ή αλλιώς καούρες. Επίσης σε περιπτώσεις ατυχημάτων που οφείλονται στη λήψη ισχυρών οξέων από το στόμα, το υδροξείδιο του μαγνησίου σε μορφή αιωρήματος (κοινώς γάλα μαγνησίας, Mg(OH)2) χρησιμοποιείται ως αντίδοτο.

Με την βοήθεια των βάσεων παρασκευάζονται όλα τα οικοδομικά υλικά όπως :

  • Το ασβεστοκονίαμα. Το ασβεστοκονίαμα προκύπτει από την προσθήκη νερού σε μίγμα ασβέστη δηλαδή υδροξειδίου ασβεστίου (Ca(OH)2) και άμμου. Είναι αεροπαγές είδος κονιάματος, διότι σκληραίνει όταν εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα.
  • Το τσιμέντο. Το τσιμέντο είναι μίγμα πολλών χημικών ενώσεων, κυρίως του ασβεστίου, του πυριτίου και του αργιλίου. Η σκλήρυνση του τσιμέντου επιτυγχάνεται με προσθήκη νερού, γι' αυτό λέγεται και υδατοπαγές κονίαμα.
  • Το σκυροκονίαμα. Μίγμα τσιμέντου, άμμου, χαλικιών (σκύρων) και νερού αποτελεί το σκυροκονίαμα, δηλαδή το μπετόν (beton).
  • Το οπλισμένο σκυρόδεμα. Αν μέσα στη μάζα του μπετόν τοποθετηθούν βέργες από σίδηρο (οπλισμό), τότε έχουμε το οπλισμένο σκυρόδεμα, δηλαδή το μπετόν αρμέ (beton arme).

 

building material
Μίγμα κατασκευής με ασβέστη