ΘΕΜΑ
Τα οξέα στην καθημερινή ζωή

Τα οξέα στην καθημερινή ζωή

Body
Τροφές, ποτά, φαρμακευτικά σκευάσματα, καθαριστικά μπαταρίες και άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας μας περιέχουν οξέα.

Πολλές τροφές και ποτά περιέχουν πολλά και σημαντικά οξέα. Για παράδειγμα:

  • Τα αεριούχα ποτά οφείλουν την αναψυκτική τους γεύση στο ασταθές ανθρακικό οξύ που περιέχουν και σχηματίζεται από τη διάλυση διοξειδίου του άνθρακα στο νερό.
  • Οι πορτοκαλάδες και οι λεμονάδες περιέχουν κιτρικό οξύ. 
  • Τα αναψυκτικά τύπου Cοla περιέχουν εκτός από ανθρακικό και φωσφορικό οξύ.
  • Τα φρούτα οφείλουν την δροσιστική ξινή γεύση τους στα οξέα που περιέχουν. Έτσι τα εσπεριδοειδή περιέχουν κιτρικό και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), τα σταφύλια τρυγικό οξύ, τα μήλα μηλικό οξύ.
  • Το ξίδι που χρησιμοποιούμε ως άρτυμα στο καθημερινό τραπέζι περιέχει συνήθως 4%-8% οξικό οξύ.
  • Στο ξινόγαλο, στο γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά υπάρχει γαλακτικό οξύ.

Στη φύση, το μυρμηκικό οξύ απαντάται τόσο ως δηλητήριο των μελισσών και ορισμένων ειδών μυρμηγκιών, αλλά και ως την ουσία που περιέχουν τα πολύ μικρά αγκάθια στα φύλλα των τσουκνίδων και η οποία προκαλεί τον ερεθισμό του δέρματος κατά την επαφή του με το φυτό.

Η ασπιρίνη, ένα από τα πιο συνηθισμένα παυσίπονα, οφείλει τις ευεργετικές της ιδιότητες στο κύριο συστατικό της, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

aspirin
 Ακετυλοσαλικυλικό οξύ

Διάφορα υγρά καθαρισμού εσωτερικών χώρων περιέχουν επίσης πολλά σημαντικά οξέα. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τη διάλυση της πέτρας (πουρί) στα είδη υγιεινής, για παράδειγμα, περιέχουν υδροχλωρικό οξύ.

Άλλες εφαρμογές των οξέων στην καθημερινή ζωή είναι ως υγρά των μπαταριών των αυτοκινήτων. Αυτές περιέχουν θειικό οξύ σε μεγάλη περιεκτικότητα.