ΘΕΜΑ
Παραδείγματα αλάτων

Παραδείγματα αλάτων

Body
Τα άλατα έχουν πολλές χρήσεις όπως το απλό μαγειρικό αλάτι ή η σόδα, ο γύψος και τα άλατα μπάνιου.

Τα άλατα που υπάρχουν είναι πολλά και έχουν ποικίλες εφαρμογές στη βιομηχανία αλλά και στην καθημερινή ζωή. Εκτός από το χλωριούχο νάτριο (NaCl) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική και όχι μόνο, άλλα γνωστά άλατα είναι η βιομηχανική σόδα (Na2CO3) που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των πλυντηρίων και άλλων οικιακών συσκευών, η φαρμακευτική ή μαγειρική σόδα ή διττανθρακικό νάτριο (ΝaHCO3)  για τη διόγκωση των γλυκών όπως κέικ ή κουλουράκια  και το θειικό μαγνήσιο MgSO4 που χρησιμοποιείται ως καθαρτικό. 

Μαγειρική σόδα
Μαγειρική σόδα ή διττανθρακικό νάτριο

Επίσης, στην κατηγορία των αλάτων ανήκουν ορισμένα σαπούνια και απορρυπαντικά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διαδεδομένη συνήθεια, η χρήση αλάτων στο μπάνιο για λόγους αναζωογόνησης και χαλάρωσης.

Άλατα μπάνιου
Άλατα μπάνιου

 

Άλλο πολύ γνωστό άλας είναι το θειικό ασβέστιο (CuSO4) δηλαδή ο γύψος, ο οποίος χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική για την αποκατάσταση σπασμένων οστών, στην τέχνη για τη δημιουργία καλλιτεχνημάτων με γύψο όπως αγάλματα, μάσκες αλλά και για την κατασκευή των γύψινων διακοσμητικών στους τοίχους των σπιτιών.
Τις 2-3 τελευταίες δεκαετίες η ευρεία παραγωγή και εφαρμογή στοιχείων ξηρής δόμησης, όπως είναι οι πολύ γνωστές πλέον γυψοσανίδες, έχουν απλοποιήσει και αλλάξει ριζικά τον τρόπο δόμησης, ιδιαίτερα στο εσωτερικό των κατασκευών.

Σπασμένο χέρι
Γύψος σε σπασμένο χέρι

 

Γύψινη μάσκα
Γύψινη μάσκα 

 

Γνωριμία με τα Μόρια