ΘΕΜΑ
Tα άλατα στην καθημερινή ζωή

Tα άλατα στην καθημερινή ζωή

Body
Το αλάτι, η βιομηχανική και φαρμακευτική (ή μαγειρική) σόδα, τα σαπούνια, τα απορρυπαντικά, ο γύψος κ.ά. είναι γνωστά άλατα της καθημερινότητας μας.

Εκτός από το χλωριούχο νάτριο (NaCl) που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην καθημερινή ζωή, άλλα γνωστά άλατα είναι:

  •  η βιομηχανική σόδα (ανθρακικό νάτριο, Na2CO3) που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των πλυντηρίων και άλλων οικιακών συσκευών,
  • η διττανθρακική σόδα  (όξινο ανθρακικό νάτριο, ΝaHCO3), που είναι γνωστή και ως φαρμακευτική ή μαγειρική σόδα (φαγητού)  και χρησιμοποιείται για τη διόγκωση των γλυκών όπως κέικ, κουλουράκια κ.τ.λ.
  • και το θειικό μαγνήσιο (MgSO4) που χρησιμοποιείται ως καθαρτικό.

Επίσης στην κατηγορία των αλάτων ανήκουν ορισμένα σαπούνια και απορρυπαντικά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια, η χρήση αλάτων στο μπάνιο για λόγους αναζωογόνησης και χαλάρωσης.

Άλλο πολύ γνωστό άλας είναι το θειικό ασβέστιο (CuSO4) δηλαδή ο γύψος, ο οποίος χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική για την αποκατάσταση σπασμένων οστών, π.χ. χεριών, στην τέχνη για την δημιουργία καλλιτεχνημάτων όπως αγάλματα, μάσκες αλλά και για την κατασκευή των γύψινων διακοσμητικών στους τοίχους των σπιτιών.

Τις 2-3 τελευταίες δεκαετίες η ευρεία παραγωγή και εφαρμογή στοιχείων ξηρής δόμησης, όπως είναι οι πολύ γνωστές πλέον γυψοσανίδες, έχουν απλοποιήσει και αλλάξει ριζικά τον τρόπο δόμησης, ιδιαίτερα στο εσωτερικό των κατασκευών.