ΘΕΜΑ
Αλκοολούχα ποτά

Αλκοολούχα ποτά

Body
Οι πρώτες ύλες του κρασιού και της μπύρας, ο αλκοολικός βαθμός και κατάταξη των αλκοολούχων ποτών σε αποσταζόμενα και μη αποσταζόμενα.

Τα αλκοολούχα ποτά είναι τα ποτά που περιέχουν αιθανόλη. Βασιλιάς τους είναι το κρασί, που παράγεται εδώ και 2500 χρόνια με την αλκοολική ζύμωση του χυμού των σταφυλιών, του μούστου. Άλλο ένα διαδεδομένο ποτό είναι η μπύρα (ζύθος), που παράγεται από το κριθάρι. Και τα δύο υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες ανάλογα με την πρώτη ύλη και το μέθοδο παραγωγής. Όσο αφορά τα κρασιά, το λευκό κρασί προέρχεται από τη ζύμωση σταφυλιών χωρίς τα στέμφυλα, το κόκκινο από τη ζύμωση του μούστου με τα στέμφυλα. Για τις μπύρες, ξεχωρίζουμε τη ξανθή και μαύρη μπύρα, κλπ.

Βαρέλια κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα
Βαρέλια για την παραγωγή κρασιού

 

Η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλη εκφράζεται σε αλκοολικούς βαθμούς. Αλκοολικός βαθμός είναι η % v/v περιεκτικότητα του ποτού σε αιθανόλη. Έτσι, ένα ποτό που στην ετικέτα αναγράφει 44o ή 44% vol σημαίνει ότι σε 100 mL κρασιού περιέχονται 44 mL αιθανόλης. Το κρασί συνήθως έχει 11o και η μπύρα 5o. Η φύση εδώ είναι σοφή. Κάθε ζύμωση σταματά όταν η συγκέντρωση της αλκοόλης φθάσει σε κάποια επίπεδα.

Το ουίσκι, το ρακί, το ούζο, η βότκα παράγονται από απόσταξη αλκοολούχων διαλυμάτων ή ποτών και έτσι μπορούν να φθάσουν μέχρι και στους 40-45o. Για αυτό, ανήκουν στην κατηγορία των αποσταζόμενων ποτών. Αντίθετα, το κρασί και η μπύρα είναι μη αποσταζόμενα ποτά. Τέλος, τα ηδύποτα ή λικέρ παρασκευάζονται συνήθως με εκχύλιση των συστατικών φρούτων ή καρπών με αιθανόλη.