ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση

Tο φαινόμενο της εξάχνωσης γύρω μας

Body
Κατά την εξάχνωση μια στερεή ουσία μετατρέπεται απευθείας σε αέρια χωρίς να περάσει από την ενδιάμεση υγρή κατάσταση. Παραδείγματα εξάχνωσης συμβαίνουν διαρκώς στην καθημερινότητά μας ακόμα και αν δεν τα αντιλαμβανόμαστε. 

Εξάχνωση καλείται η μετατροπή στερεού απευθείας σε αέριο, χωρίς να περάσει από την ενδιάμεση υγρή κατάσταση και αποτελεί μια από τις αλλαγές κατάστασης της ύλης. Παραδείγματα εξάχνωσης συμβαίνουν διαρκώς στην καθημερινότητά μας ακόμα και αν δεν τα αντιλαμβανόμαστε.

Για παράδειγμα, όταν φυλάμε τα ρούχα στην ντουλάπα χρησιμοποιούμε σαν σκοροκτόνο βόλους της χημικής ουσίας ναφθαλίνης σε στερεή κατάσταση. Οι ατμοί της που δημιουργούνται χωρίς πρώτα η ναφθαλίνη να υγροποιηθεί διασκορπίζονται σε ολόκληρο το χώρο. Με τον ίδιο τρόπο δρουν και τα άλλα σκοροκτόνα όπως η καμφορά ή άλλα πλακίδια αντίστοιχης δράσης.

Ναφθαλίνη
Βόλοι ναφθαλίνης

Πολλές φορές παρατηρούμε πως οι λαμπτήρες πυράκτωσης μαυρίζουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χρήσης τους. Αυτό συμβαίνει διότι το σύρμα που θερμαίνεται πολύ ώστε να φωτοβολεί είναι από βολφράμιο (W) το οποίο εξαχνώνεται μερικώς. Οι ατμοί του έρχονται σε επαφή με το σχετικά κρύο γυαλί του λαμπτήρα, ψύχονται, καλύπτουν εσωτερικά το γυαλί με ένα λεπτό στρώμα βολφραμίου και το γυαλί μαυρίζει.

Λάμπα πυράκτωσης που έχει μαυρίσει
Λάμπα πυράκτωσης που έχει μαυρίσει

Ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο καταγράφηκε στις καταβόθρες Χελμού. Μοιάζει με καπνό αλλά είναι το φαινόμενο της εξάχνωσης του πάγου.