ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Χρήση των υλικών ανάλογα με τις ιδιότητές τους

Το επιστημονικό και τεχνολογικό μεγαλείο του χρυσού!

Body
Ο χρυσός εκτός από την κατασκευή κοσμημάτων βρίσκει πολλές και σημαντικές εφαρμογές στην ιατρική, στην οδοντιατρική και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο χρυσός δεν χρησιμοποιείται μόνο για την κατασκευή εντυπωσιακών κοσμημάτων ή για λόγους επίδειξης. Είναι και ένα υλικό κρίσιμης σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς οι ιδιότητές του τον καθιστούν ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο απαραίτητο για το σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως για την εξέλιξη διαφορετικών επιστημονικών πεδίων (ιατρική, τεχνολογία, περιβάλλον). 

Μικροτσιπ
Ο χρυσός στην τεχνολογία και στα μικροτσιπ

Η εργαστηριακή επίτευξη χημικών ενώσεων χρυσού με DNA έχει δημιουργήσει νέες μικροσκοπικές δομές που επιτρέπουν μια ευρείας κλίμακας έρευνα στη βιοχημεία, τη γενετική και την ιατρική με σημαντικές θεραπευτικές και διαγνωστικές εφαρμογές.

Ο μεταλλικός χρυσός, σε αντίθεση με την ιοντική φορτισμένη μορφή του που είναι τοξική,  είναι εξαιρετικά βιοσυμβατός, δεν παρουσιάζει προβλήματα αλλεργικών αντιδράσεων. Έτσι, στον τομέα της ιατρικής χρησιμοποιείται ιστορικά στην λεγόμενη «χρυσοθεραπεία», όπου ο χρυσός και οι ενώσεις του αποτελούν συστατικά φαρμάκων για πολλές παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά, και πρόσφατα, κάποιες μορφές καρκίνου. Εφαρμόζεται επίσης στην απόφραξη αρτηριών,  στη διάγνωση HIV-AIDS και ελονοσίας με τη μελέτη των νανοσωματιδίων του και σε νέες εφαρμογές όπου μικροσκοπικές δόσεις φαρμάκων τοποθετούνται εντός χρυσού περιβλήματος και εισάγονται στο σώμα του ασθενούς εκλύοντας ελεγχόμενες, δόσεις του φαρμάκου. 

Χρυσός
Χύτευση χρυσού στη βιομηχανία

Πέραν της ιατρικής όμως, ο χρυσός βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές τόσο στην αεροδιαστημική (ως θερμική ασπίδα σε αεροπλάνα, διαστημόπλοια, δορυφόρους), όσο και στην οδοντιατρική, την ηλεκτρονική και το περιβάλλον. Χρησιμοποιείται ως καταλύτης στον έλεγχο καυσαερίων μηχανών ντίζελ και εκπομπών υδραργύρου, αλλά και με την μορφή νανοσωματιδίων χρυσού στη διάσπαση ατόμων οξυγόνου προάγοντας έτσι χρήσιμες οξειδωτικές αντιδράσεις.