Aρχικό θέμα: Η γεύση των οξέων
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Από πότε είναι γνωστά τα οξέα;

Από πότε είναι γνωστά τα οξέα;

Body
Ο τρόπος παρασκευής των πρώτων οξέων κατά τον μεσαίωνα, η ονομασία και ο συμβολισμός τους.

Κατά τον Μεσαίωνα οι αλχημιστές πραγματοποιούσαν πολλά πειράματα. Αν και ο στόχος τους ήταν η παρασκευή της φιλοσοφικής λίθου και η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό, ανακάλυψαν τους τρόπους σύνθεσης πολλών ουσιών. Έτσι, μερικά οξέα είχαν ήδη παρασκευαστεί από τις αρχές του 13ου αιώνα.
Το θειικό οξύ παρασκευάζονταν από τη διάλυση σε νερό των ατμών που προέκυπταν από τη θέρμανση του βιτριολίου, που είναι μια ένωση του σιδήρου με θείο και οξυγόνο. Γι' αυτό το λόγο το θειικό οξύ πήρε το όνομα "βιτριόλι". Η θέρμανση ενός μίγματος βιτριολίου με νίτρο (δηλαδή, μια ένωση του καλίου με άζωτο και οξυγόνο) έδινε ατμούς οι οποίοι όταν διαλύονταν στο νερό έδιναν το οξύ.

Βιτριόλη
Κρύσταλλοι από βιτριόλι

 Η προσθήκη αμμωνιακού άλατος, μιας ένωσης της αμμωνίας με χλώριο, στο νιτρικό οξύ έδινε το "βασιλικό νερό" (aqua regia), που ονομάστηκε έτσι γιατί μπορούσε να διαλύσει το χρυσό. Η διάλυση του άλατος στο νιτρικό οξύ δημιουργούσε υδροχλωρικό οξύ. Το βασιλικό νερό είναι ένα μίγμα υδροχλωρικού και νιτρικού οξέος σε αναλογία 1:3.

Το αέριο υδροχλωρικό οξύ ήταν επίσης γνωστό κατά το μεσαίωνα.
Παρασκευάζονταν από την επίδραση πυκνού θειικού οξέος σε μαγειρικό αλάτι και η διάλυσή του στο νερό έδινε διαλύματα του οξέος. Γι' αυτό ονομάζονταν και "σπίρτο του άλατος". Η ονομασία αυτή ήταν η εμπορική του ονομασία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Οι αλχημιστές βέβαια δεν είχαν στη διάθεσή τους χημικούς τύπους για τον συμβολισμό των χημικών ενώσεων. Έτσι χρησιμοποιούσαν σύμβολα όπως τα παρακάτω.

Σύμβολο Ονομασία
Νιτρικό οξύ

Aqua fortis

Ακουαφόρτε

Νιτρικό οξύ

Βασιλικό νερό

Aqua regia

Βασιλικό νερό

Θειίκο οξύ

Vitriol

Έλαιο του βιτριολίου

Θειικό οξύ

Υδροχλωρικό οξύ

Acidum salti

Σπίρτο του άλατος

Υδροχλωρικό οξύ

Οξικό οξύ

Αcetum

Ξίδι

Οξικό οξύ

Aρχικό θέμα: Η γεύση των οξέων