ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Το νερό ανέδειξε και κατέστρεψε αρχαίους πολιτισμούς

Το νερό ανέδειξε και κατέστρεψε αρχαίους πολιτισμούς

Body
Το νερό υπήρξε η αιτία για την ανάπτυξη αλλά και την καταστροφή πολλών αρχαίων πολιτισμών, όπως των Μάγια.

Το νερό υπήρξε η αιτία για την ανάπτυξη αλλά και την καταστροφή πολλών αρχαίων πολιτισμών. Πολλά χρόνια κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων οδήγησαν στην εξαφάνιση των Μάγιας που ζούσαν στην Κεντρική Αμερική.

Οι Μάγιας ήταν κυρίαρχοι της περιοχής που εκτείνεται από το Νότιο Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ και ακόμα πιο πέρα, μέχρι τη Δυτική Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ. Κατείχαν εύφορα εδάφη φυσικά αρδευόμενα από λίμνες και ποτάμια.

Για να ανταπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού τους τον 8ο με 9ο αιώνα μ.Χ. προχώρησαν σε αποψιλώσεις εδαφών προκειμένου να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα νερά των χειμάρρων έχασαν τις φυσικές διεξόδους τους προς τα ποτάμια, παρέσυραν ανεξέλεγκτα χώμα και λάσπη στις υδάτινες λεκάνες που βάλτωσαν. Μια μακρόχρονη περίοδος ξηρασίας που ακολούθησε συνέτεινε στο δραματικό περιορισμό της παραγωγής τροφής, με αποτέλεσμα τον αφανισμό του πληθυσμού και του πολιτισμού των Μάγιας.

Mayan ruins in Palenque, Chiapas, Mexico
Αρχαιολογικός χώρος του πολιτισμού των Maya στο Παλένκε της Τσιάπας στο Μεξικό.

Στις μέρες μας παλάτια, ναοί και ίχνη αρχαίων βασιλιάδων έρχονται στο φως στο ξεχασμένο Παλένκε, στα βάθη της μεξικανικής ζούγκλας, αποκαλύπτοντας τον χαμένο πολιτισμό!