ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Η χύτρα του Ήρωνα

Η χύτρα του Ήρωνα

Body
Ο Ήρων κατασκεύασε την πρώτη ατμομηχανή: ένα κλειστό δοχείο με νερό που θερμαίνεται και δύο αντιδιαμετρικές εξόδους ατμού, το οποίο περιστρέφεται με ταχύτητα ανάλογη του βρασμού του νερού.

Ο Ήρων από την Αλεξάνδρεια ήταν Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης που έζησε τον πρώτο αιώνα π.Χ. Από τους πιο γνωστούς μηχανικούς μαζί με τους Κτησίβιο και Φίλωνα της Ελληνιστικής περιόδου. Ξεκίνησε ως υποδηματοποιός, αλλά η Αλεξάνδρεια εκείνης της εποχής με την συστηματική τεχνολογική παράδοση τον κέντρισε να ασχοληθεί με τις εφευρέσεις. Είναι γνωστός περισσότερο ως μηχανικός υδραυλικών κατασκευών, απλών μηχανών αλλά και αυτοματισμών, όντας παράλληλα και σπουδαίος μαθηματικός.

Ο Ήρωνας ανακάλυψε την πρώτη ατμομηχανή. Αποτελούταν από ένα κλειστό δοχείο που όταν το νερό που είχε τοποθετηθεί μέσα του άρχιζε να βράζει, ο ατμός κατευθυνόταν με σωλήνες στο πάνω μέρος σε μία σφαίρα με δύο αντιδιαμετρικές εφαπτομενικά εξόδους. Η ταχύτητα εξόδου του ατμού συνδυασμένη με την με την κατάλληλη άρμοση της σφαίρας την έκαναν να περιστρέφεται με ταχύτητα ανάλογη του βρασμού του νερού. Έμοιαζε αρκετά με τις σημερινές χύτρες ταχύτητας.

xitra
Κλειστό δοχείο με δύο αντιδιαμετρικές εφαπτομενικά εξόδους - πρώτη ατμομηχανή