![Μίγματα, διαλύματα και ...](/sites/default/files/2021-09/shutterstock_73161505.jpg)
Μίγματα, διαλύματα και ...
Η γενική ονομασία των μιγμάτων στην επιστήμη της Χημείας είναι "Συστήματα Διασποράς", διότι σε αυτά μια ή περισσότερες ουσίες διασπείρεται σε μια άλλη που ονομάζεται και μέσο διασποράς. Γνωρίσαμε ήδη τη διάκριση μεταξύ ετερογενών μιγμάτων, που καλούνται και αδρομερή, και ομογενών μιγμάτων, που καλούνται και διαλύματα.
Η διάκριση μεταξύ των συστημάτων διασποράς - μιγμάτων γίνεται και με βάση το μέγεθος των σωματιδίων των συστατικών τους. Έτσι :
- Στα αδρομερή ή ετερογενή μίγματα τα σωματίδια είναι μεγαλύτερα από 0,00005 cm και συνήθως είναι ορατά με γυμνό μάτι ή τουλάχιστον με ένα απλό μικροσκόπιο. Παραδείγματα είναι το ασβεστοκονίαμα (σοβάς), η ζάχαρη με κανέλα, ο χυμός πορτοκαλιού, κ.α.
![318127733](/sites/default/files/inline-images/shutterstock_318127733.jpg)
-
Στα διαλύματα ή ομογενή μίγματα τα σωματίδια είναι μικρότερα από 0,0000001 cm και συνήθως είναι ορατά με γυμνό μάτι ή τουλάχιστον με ένα απλό μικροσκόπιο. Παραδείγματα είναι το αλατόνερο, το οινόπνευμα, το ζαχαρόνερο, το κρασί, το μελάνι του μαρκαδόρου, η μπύρα και το βάμμα ιωδίου, το πετρέλαιο, το νερό της βρύσης, κ.α.
![401238094](/sites/default/files/inline-images/shutterstock_401238094.jpg)
Σύμφωνα με τα παραπάνω ένα μίγμα με μέγεθος σωματιδίων 0,000001 cm δεν είναι ούτε αδρομερές ούτε διάλυμα. Ένα τέτοιο σύστημα διασποράς, ανάμεσα στα ετερογενή μίγματα και τα διαλύματα, καλείται κολλοειδές ή μικροετερογενές μίγμα. Έτσι:
- Στα κολλοειδή ή μικροετερογενή μίγματα τα σωματίδια είναι μικρότερα από 0,00005 cm και μεγαλύτερα από 0,000001 cm. Παραδείγματα είναι το ζελέ των μαλλιών, το ζελέ φρούτων, το υγρό σαπούνι, οι κρέμες προσώπου, η μαγιονέζα, το ασπράδι του αυγού, κ.α.
![227304022](/sites/default/files/inline-images/shutterstock_227304022.jpg)