ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Το "βασιλικό νερό" διαλύει αλλά και σώζει το χρυσάφι

Το "βασιλικό νερό" διαλύει αλλά και σώζει το χρυσάφι

Body
Το "βασιλικό νερό" είναι ένα μίγμα από υδροχλωρικό και νιτρικό οξύ που έχει την ικανότητα να διαλύει το χρυσάφι.

Το "βασιλικό νερό" ή όπως ονομάζεται στα λατινικά "aqua regia", είναι μίγμα πυκνού νιτρικού οξέος (HNO3) και πυκνού υδροχλωρικού οξέος (HCl) σε αναλογία 1 : 3 και είναι γνωστό από την εποχή των αλχημιστών.

Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι ένα από τα λίγα αντιδραστήρια που μπορεί να διαλύσει το χρυσό, το "Βασιλιά των μετάλλων", όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Χρυσός σε δοκιμαστικό σωλήνα
Διάλυση χρυσού από Βασιλικό νερό

Έκτος από το χρυσάφι το "βασιλικό νερό" μπορεί να διαλύσει και την πλατίνα ή όπως αλλιώς ονομάζεται λευκόχρυσος. 

"Την ώρα που οι δυνάμεις εισβολής των Γερμανών έκαναν παρέλαση στους δρόμους της Κοπενχάγης, εγώ διέλυα τα μετάλλια του Laue και του Frank", George de Hevesy.

Όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη Δανία, ο Ούγγρος χημικός George de Hevesy, διέλυσε σε βασιλικό νερό τα χρυσά βραβεία Nobel που είχαν απονεμηθεί στους φυσικούς Max Von Laue (Nobel Φυσικής 1914) και James Frank (Nobel Φυσικής 1925) και άφησε σε κοινή θέα το διάλυμα που προέκυψε σε ένα μπουκάλι επάνω ένα ράφι του εργαστηρίου του στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Bohr, στην Κοπενχάγη. Οι Ναζί είχαν κρίνει παράνομα τα βραβεία Nobel όταν είχε απονεμηθεί Nobel Ειρήνης, στον ακτιβιστή που είχαν φυλακίσει, τον Carl von Ossietzky. Υπήρχε επίσης ρητή απαγόρευση που επέσειε αυστηρότατες ποινές σε όποιον εξήγαγε χρυσό από την Γερμανία.  Οι Ναζί κατέλαβαν τον Ινστιτούτο του Bohr, αλλά παρά τη σχολαστική αναζήτηση δεν βρήκαν κανένα μετάλλιο. Όταν ο Hevesy επέστρεψε μετά τον πόλεμο στην Κοπενχάγη βρήκε το μπουκάλι στη θέση του, αφού κανένας δεν είχε δώσει σημασία σε ένα άγνωστο διάλυμα "ξεχασμένο" σε ένα ράφι, ανέκτησε το χρυσό από το οξύ και τον παρέδωσε στη Σουηδική Ακαδημία για να ξαναφτιάξουν τα μετάλλια. Ο καθηγητής James Frank παρέλαβε ξανά το μετάλλιό του σε ειδική τελετή στο πανεπιστήμιο του Σικάγο τον Ιανουάριο του 1952.

Μετάλλιο Βραβείο Νόμπελ
Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ

Σήμερα, το βασιλικό νερό χρησιμοποιείται για την παραγωγή της καλύτερης και καθαρότερης ποιότητας χρυσού, δηλαδή 99,99 % καθαρό χρυσό. Ακόμα χρησιμοποιείται στα χημικά εργαστήρια για τον καθαρισμό σκευών που χρησιμοποιούνται για αντιδράσεις μετάλλων ή οργανικών ενώσεων. Καθώς είναι πολύ ισχυρό πρέπει να χειρίζεται με μεγάλη προσοχή και να εξουδετερώνεται μετά τη χρήση του.