Aρχικό θέμα: Φυσικές ιδιότητες και προέλευση των υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΗΜΕΙΑ
Τα καρότα, οι αστακοί και τα μάτια μας
Body
Το β-καροτένιο και η μετατροπή του σε ρετινάλη που είναι ζωτική για το σύστημα όρασής μας.
Τι κοινό έχουν τα καρότα και οι αστακοί;
Περιέχουν και τα δύο μια χρωστική που είναι ένας ακόρεστος υδρογονάνθρακας, το β-καροτένιο. Πρόκεται για ένα μόριο με 40 άτομα άνθρακα και 12 διπλούς δεσμούς.
β-Καροτένιο
C40H56
Οι μαμάδες μας προτρέπουν να τρώμε καρότα γιατί έχουν βιταμίνες και κάνουν καλό στα μάτια. Μπορεί να μη είναι χημικοί, αλλά δεν έχουν άδικο.
Το β-καροτένιο μετατρέπεται στο συκώτι σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μετατρέπεται με τη σειρά της σε ρετινάλη, τη φωτοευαίσθητη χρωστική ουσία στην οποία βασίζεται το σύστημα όρασης όλων των ζώντων οργανισμών.
Παρουσιάσεις
Aρχικό θέμα: Φυσικές ιδιότητες και προέλευση των υδρογονανθράκων