ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Εύκολος τρόπος ψαρέματος ...

Εύκολος τρόπος ψαρέματος ...

Body
Η μαζική θανάτωση των ψαριών με χρήση εκρηκτικών υλών ή δηλητηριωδών ουσιών έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Μια από τις παλιότερες ενασχολήσεις των Ελλήνων αποτελεί η αλιεία. Όταν αυτή γίνεται για βιοποριστικούς λόγους, πολλές φορές οι άνθρωποι επινοούν και μεθόδους ψαρέματος που αποσκοπούν σε μαζική θανάτωση των ψαριών, οι οποίες έχουν καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον.

1649896897
Πλήθος θανατωμένων ψαριών

Η χρήση εκρηκτικών υλών είναι ένας εύκολος, άκοπος και ταχύτατος τρόπος αλιείας, αν και παράνομος και  άκρως επικίνδυνος. Ο δυναμίτης, οι κροτίδες και τα αυτοσχέδια εκρηκτικά (π.χ. μπουκάλι με ασβέστη) επιφέρουν τον ακαριαίο θάνατο των ψαριών με τον κρότο που προκαλεί η έκρηξή τους.

Αν προσπαθήσει κάποιος να εισχωρήσει στην κοινωνία των δυναμιτιστών θα συναντήσει μια ομάδα ανθρώπων που τους συνδέει κοινό πάθος και ιδιαίτεροι κώδικες σκέψης και αλληλεγγύης. Η αλιεία με δυναμίτη είναι παράδοση σε πολλές περιοχές, η οποία κληρονομείται από τον παππού στο γιο και από το γιο στον εγγονό. Τα παιδιά μάθαιναν από 10 χρονών να ψαρεύουν και τα δύσκολα χρόνια πολλοί τράφηκαν από τα μπαρουτοκαπνισμένα ψάρια.

dynamite_vector
 Αλιεία με δυναμίτη

Ψαράδες μαρτυρούν "μαζεύαμε τις νάρκες και τις βόμβες του πολέμου από τις παραλίες, τις κόβαμε με το πριόνι ή τις ζεσταίναμε να τις ανοίξουμε για να βγάλουμε την γόμωση να ψαρέψουμε".

Το ψάρεμα με δυναμίτη προκαλεί ερήμωση της θάλασσας διότι εξοντώνει και το γόνο των ψαριών με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των πληθυσμών και τη ρύπανση της θάλασσας. Μερικά κιλά δυναμίτη με ένα βραδύκαυστο φυτίλι αλλοιώνουν συθέμελα και ανεπανόρθωτα την φυσική κατάσταση του θαλάσσιου πλούτου. Ασφαλώς ο τρόπος αυτός απαγορεύεται αυστηρά, γι’ αυτό πάντα γινόταν και γίνεται με άκρα μυστικότητα. Ακόμα όμως και σήμερα σε πολλά νησιά της Ελλάδας συναντάμε ψαράδες και σοβαρούς ακρωτηριασμούς, κυρίως στα χέρια, λόγω της χρήσης δυναμίτη για ψάρεμα.

Άλλος επικίνδυνος τρόπος ψαρέματος αποτελεί αυτός με τη χρήση διαφόρων δηλητηριωδών ουσιών όπως χυμό από χλωρές φλούδες καρυδιάς, χυμό από ευφόρβιο (κίτρινο δηλητηριώδες λουλούδι, γαλατσίδα), ασβέστη, γαλαζόπετρα και χλωρίνη. Οι ουσίες αυτές είναι ισχυρά δηλητήρια για τα ψάρια και τα θανατώνουν σχεδόν αμέσως με αποτελέσματα ανάλογα αυτών της χρήσης δυναμίτη. Εδώ όμως υπάρχει άμεσος κίνδυνος να παρουσιαστούν συμπτώματα δηλητηρίασης και στον άνθρωπο από την κατανάλωση των ψαριών.

stomach_ache
Συμπτώματα δηλητηρίασης στον άνθρωπο από την κατανάλωση των ψαριών