ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Το νερό στις τέχνες

Το νερό στις τέχνες

Body
Το νερό αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και αποτυπώνεται τόσο στη ζωγραφική, όσο στο χορό, στην λογοτεχνία, ενώ υπάρχει και σε αμέτρητες παραδόσεις.

Το νερό αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Στη ζωγραφική το νερό ήταν ανέκαθεν ένα αγαπημένο θέμα, χάρη στην κίνηση, τη διαύγεια και το παιχνίδι του με το φως. Από τα συντριπτικά κύματα της θάλασσας και τις γαλήνιες σκηνές κάποιου ποταμού, έως τα νούφαρα σε μια λίμνη, οι καλλιτέχνες έχουν επικεντρώσει εδώ και καιρό τα έργα τους γύρω από το νερό. Ένα παράδειγμα αποτελεί το «Great Wave of Kanagawa», το οποίο δημιουργήθηκε γύρω στο 1830 από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Katsushika Hokusai και έχει αποκτήσει τόση φήμη που υπάρχει ακόμη και με τη μορφή emoji.

1937972032
Great Wave of Kanagawa

Ανάλογα και στον χορό έχει επηρεάσει τις κινήσεις ανθρώπων που ζουν κοντά του, εμπνέοντας πολλούς χορογράφους. Υπάρχουν για παράδειγμα διαφορές στις κινήσεις των νησιώτικων και στεριανών χορών. Ακόμα, το νερό βρίσκεται και στους τίτλους χορογραφιών η δημιουργία των οποίων το είχαν ως πηγή έμπνευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Η λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκυ. 

96052907
Η λίμνη των κύκνων

Μια έντονη επιρροή του νερού καταγράφεται και στη μουσική. Γενικά, ο άνθρωπος προσπάθησε να μιμηθεί τον ήχο του νερού από πολύ νωρίς. Στην Ελλάδα τον 1ο αι. π.Χ. δημιουργήθηκε η ύδραυλις ένα μουσικό όργανο που στηριζόταν στην ρυθμιζόμενη διέλευση αέρα μέσα από χάλκινους σωλήνες µε νερό. Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες σύγχρονα και παλαιότερα, ελληνικά και ξενόγλωσσα τραγούδια και μελωδίες που σχετίζονται με το νερό όπως το νησιώτικό δημοτικό "Θαλασσάκι μου", το "Θάλασσα Μου Σκοτεινή" του Νίκου Πορτοκάλογλου, το "Ocean Eyes" του Billie Eilish, το "River Flows in You" του Yiruma, κ.ά. 

Καθώς το νερό πολλές φορές είναι επικίνδυνο στη θάλασσα, σε ορμητικά ποτάμια κ.ά., και μπορεί να καταστρέψει τη φύση και τη ζωή, έχουν προκύψει αμέτρητες παραδόσεις από όλο τον κόσμο που αναφέρονται σε κατακλυσμούς και καταστροφικές πλημμύρες, καθώς επίσης και σε τέρατα που συμβολίζουν την απειλή από τη θάλασσα.

Στη λογοτεχνία, τέλος, το νερό συμβολίζει τα όνειρα, τους φόβους, τις επιθυμίες και τα οράματα για δικαιοσύνη, για ομορφιά, για ελευθερία. Μπορεί να είναι η γέννηση και ο θάνατος, η καταστροφή, το ίδιο το «ταξίδι» της ζωής (Οδυσσέας) κ.ά. 

1446716597
Ο Οδυσσέας που μάχεται με θαλάσσια τέρατα