ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Το κιτρικό οξύ

Το κιτρικό οξύ

Body
Το κιτρικό οξύ αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα οξέα των εσπεριδοειδών και των φρούτων και βρίσκει πολλές εφαρμογές, από την παρασκευή αναψυκτικών μέχρι και στην προστασία μεταλλικών επιφανειών.

Όπως φανερώνει η ονομασία του, το κιτρικό οξύ απαντά στα κίτρα, αλλά όχι μόνο, αφού αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα οξέα όλων των εσπεριδοειδών και πολλών ακόμη φρούτων, στα οποία δίνει μια ευχάριστη όξινη γεύση.

Το κιτρικό οξύ είναι στερεά, κρυσταλλική ουσία λευκού χρώματος.

1260338434
Κιτρικό οξύ

Η βιομηχανική παρασκευή του κιτρικού οξέος γινόταν παλιότερα με πρώτη ύλη τα άγουρα λεμόνια, με αποτέλεσμα να είναι ακριβό. Εδώ και καιρό, όμως, παρασκευάζεται με ζύμωση, δηλαδή με τη χρησιμοποίηση κατάλληλων μικροοργανισμών και φυτικών υπολειμμάτων, όπως τα απορρίμματα των ζαχαρότευτλων από τη βιομηχανία της ζάχαρης.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες του κιτρικού οξέος διατίθενται για την παρασκευή αναψυκτικών ποτών, επειδή όχι μόνο τους χαρίζει μια λεπτή όξινη γεύση, αλλά επίσης ενισχύει το άρωμα τους.

1629954388
Το κιτρικό οξύ χαρίζει λεπτή όξινη γεύση και ενισχύει το άρωμα αναψυκτικών ποτών

Ένα πλεονέκτημά του είναι οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Ίσως γι' αυτόν τον λόγο, καθώς και για την άφθονη διαλυτότητά του στο νερό, τα άλατα πολλών φαρμάκων με βασικές ιδιότητες περιέχουν κιτρικό οξύ. Ακόμα, μια αναπάντεχη ιδιότητα του κιτρικού οξέος είναι ότι παρουσιάζει αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα και γι' αυτό χρησιμοποιείται και για την προστασία μεταλλικών επιφανειών από το σκούριασμα.

Το μπέικιν πάουντερ είναι μίγμα κιτρικού οξέος και όξινου ανθρακικού νατρίου το οποίο όταν έλθει σε επαφή με το νερό εκλύεται διοξειδίου του άνθρακα. Σε μια παραλλαγή του παραπάνω μίγματος, με την προσθήκη αμύλου και αρώματος, προκύπτει ένα μίγμα που μπορεί κανείς να το φτιάξει και μόνος του, προκειμένου να δημιουργήσει άφθονο αφρό στη μπανιέρα του!