ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Η προέλευση του όρου "βάση"

Η προέλευση του όρου "βάση" αλλά και ένα άλλο όνομα για τις βάσεις

Body
Πως προέκυψε ο όρος βάση και γιατί οι Άραβες τις αποκαλούσαν αλκάλια.

Η λέξη "base" στα αγγλικά και γαλλικά προέρχεται από την ελληνική λέξη "βάση". Χρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα, μάλλον γιατί οι βάσεις, όταν αντιδρούν με οξέα δίνουν τα "βασικά" συστατικά της γης, τα άλατα. Μέχρι τότε οι γνωστές βάσεις ήταν μόνο τα υδροξείδια των "αλκαλίων", δηλαδή του νατρίου και του καλίου. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος "αλκαλικός" αντί του όρου "βασικός".

Με τη σειρά της η λέξη "αλκάλιο" προέρχεται από το αραβικό "al-qily", που σημαίνει "πυρώνω σε μεταλλικό σκεύος" ή "οι ασβεστωμένες στάχτες φυτών". Οι 'Άραβες ανακάτευαν τις στάχτες με νερό, σούρωναν το μίγμα και προέκυπτε η "αλισίβα", ένα διάλυμα ανθρακικού νατρίου και ανθρακικού καλίου. Όταν η αλισίβα ανακατεύονταν με ασβέστη προέκυπτε διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου και υδροξειδίου του καλίου, των στοιχείων δηλαδή που ονομάζουμε "αλκάλια". Στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τα αλκάλια για την παρασκευή σαπουνιών. Έχουν μάλιστα βρεθεί στον Ισλαμικό χώρο πολλά γραπτά κείμενα με συνταγές παρασκευής σαπουνιού.

Η αλισίβα ή σταχτόνερο (βρασμένη στάχτη με νερό) ήταν πολύ διαδεδομένη στο παρελθόν και στην Ελλάδα  (ιδιαίτερα στη επαρχία, όπου έκαιγαν ξύλα για τη θέρμανση, το πλύσιμο και το μαγείρεμα και είχαν συνεχώς στάχτη στη διάθεσή τους) για το πλύσιμο των ασπρόρουχων. 

Σαπούνι από αλισίβα και ελαιόλαδο
Σαπούνι από αλισίβα και ελαιόλαδο